Spoustě lidí, ať už zasvěcených do pravidel zdravého stravování a sportu nebo normálních lidí, kteří toto neřeší, se občas objeví trávicí těžkosti. Mírné nafouknutí břicha po jídle je normální. Jde o fyziologický proces, protože potrava v trávicím traktu nabobtná, aby mohlo dojít ke vstřebání živin. Pokud se ale břicho nafukuje nadměrně, je potřeba zjistit, proč tomu tak je. V některých případech se budíme už s nafouklým břichem,což svědčí o špatném trávení, kdy tělo nestíhá strávit večeři ani do ranních hodin. Během dne se pak situace ještě zhoršuje.
Nadýmání je většinou spojené s poruchou odchodu stolice, tedy zácpou. Všechny body se proto budou prolínat a způsobovat celkové poruchy trávení.
rávicí problémy se mohou týkat i závažnějších příčin, které se nevyplácí přecházet - obstrukce v zažívacím traktu (blokace), nádorová onemocnění, záněty a další onemocnění, které jsou většinou spojeny s bolestí, průjmy, zácpami a přidruženými příznaky. Ve článku se zaměříme na ty méně závažné příčiny nadýmání, které nás omezují v běžném životě a můžeme je zmírnit sami. Když si přečtete celý článek, určitě dojdete k nějakému závěru, co děláte špatně nebo můžete alespoň zlepšit
http://www.toplekar.cz/archiv-clanku/nekolik-jednoduchych-uprav-jidelnicku.html
Všímejte si svého trávení, jde přece o Vaše tělo. Čas od času kontroluje stav stolice- barvu, konzistenci a frekvenci, což Vám nebo Vašemu lékaři může mnoho prozradit. Důležité je zpozorovat, zda Vám odchází plyny nebo ne. V případě neodcházení plynů může jít o závažný stav střevní neprůchodnosti!
- POTRAVINOVÁ INTOLERANCE
Intolerance se rovná nesnášenlivost určité potraviny, která se projevuje např. průjmy, zácpou, plynatostí, nadýmáním, bolestí hlavy, otoky, hmotnostní změny, problémy s pokožkou (akné, ekzémy…). V dlouhodobém časovém horizontu může dojít až k chronickému systémovému zánětu (kdy může přejít zánět na jiné orgány).Pozor, nejedná se o potravinovou alergii, která má mnohem vážnější důsledky a může vést až ke smrti.
http://sepea.cz/priznaky-potravinovej-intolerancie/
Jde o typ časné alergické reakce zprostředkované IgGprotilátkami. Pomocí průkazu IgG protilátek a následném vyloučením intolerantních potravin lze odstranit všechny projevy intolerance. Reakce na takovou potravinu je většinou opožděná, tudíž nevzniká hned po požití (na rozdíl od alergie). Ač jsou projevy většinou mírnějšího charakteru, je potvrzena souvislost se vznikem mnoha nemocí v případě nevyřazení dané potraviny.
Jaký je rozdíl oproti potravinové alergii?U alergií stojí v popředí IgE protilátky, které tělo začne tvořit ihned po snězení dané potraviny. Příznaky jsou mnohem vážnější od rýmy, přes svědění pokožky až po dušnost (udušení) nebo anafylaktický šok!Může končit až smrtí.
Snad jste pochopili rozdíl mezi intolerancí a alergií. Na alergii Vám lékař musí udělat krevní testy, kdežto u intolerancí je to složitější.
Zůstaňme nyní jen u nesnášenlivosti, kterou můžete trpět i několik let, přičemž by Vás to nikdy nenapadlo.Proč vzniká? Příčina je zatím ne úplně známá (idiopatická), ale jednou z možností může být chybění enzymů na štěpení dané potraviny. Uveďme si jako příklad nejznámnějšílaktozovou intoleranci. Jedná se o deficit enzymu laktázy, která vzniká v tenkém střevě (na střevních klcích = výchlipkách). Střevní klky si jej z nějakého důvodu neumí vyrobit, tudíž v těle chybí! Tělo tak neumí trávitlaktozové výrobky jako mléko, jogurty, některé druhy sýrů apod. Po jejich příjmu se úplně nevstřebají, laktoza (mléčný cukr) se nemůže rozložit na D-glukozu a D-galaktozu. Výsledkem jsou vodnaté průjmy, nadýmání a bolesti břicha.
Test: Jako snídani snězte kelímek bílého jogurtu a kávu s mlékem. Pozorujte reakci Vašeho těla, pocity nadýmání, žbluňkání v břiše, bolest a následně i vzhled a konzistenci stolice. Intolerance se projeví až po několika hodinách.
Další známou intolerancí je LEPEK, bílkovina obsažená v obilovinách. Jedná se o autoimunitní onemocnění, které se může projevit už v dětství nebo až v průběhu života. Po snězení potraviny obsahující lepek, tělo (imunitní systém) útočí proti vlastním buňkám střevního epitelu. Dochází ke vzniku střevního zánětu až atrofii (vymizení) střevních klků. Střevní klky zajišťují větší plochu vstřebávaní živin. Pokud atrofují, tato plocha se zmenšuje a logicky se zhoršuje i vstřebávání všech živin. Při nedodržování diety pak mohou vzniknou závažnější problémy jako anémie, osteoporóza, únava z důvodu maloabsorpce živin.
VYMIZENÍ STŘEVNÍCH KLKŮ
http://medicinman.cz/?p=nemoci-sympt&p_sub=celiakie/f-dg
Jak vznikají vedlejší účinky intolerancí?
Opakování je matka moudrosti. Při snědení intolerantní potraviny (obsahující antigen), dojde v těle k vytvoření protilátky IgG(tělo proti ní bojuje). Tyto protilátky IgG se mohou vázat s dalšími antigeny potravin, vznikají komplexy (antigen-protilátka). Za normálního stavu nejde o žádný problém, protože máme v těle dokonale vyvinutý imunitní systém, součástí něhož jsou tzv. „uklízeči“ neboli makrofágy. Ti se starají o nepotřebné (cizí) látky, pohltí je a vyloučí z těla ven. Bohužel, při nadměrném nebo častém příjmu intolerantních potravin dojde k přetížení imunitního systému a „uklízeči“ nestíhají vše odklízet. Imunokomplexy antigen-protilátky se musí někam uložit, putují tedy do různých částí těla (plíce, mozek, trávící trakt, kůže, klouby), čímž vyvolávají projevy jako bolesti hlavy, ekzémy, vyrážky, akné, artritidu, průjmy, astma apod.
Jak zjistit, jestli máte intoleranci?
Nejlepší způsob je požádat svého praktického lékaře.Bohužel většina z nich odmítá tyto testy provádět, dokud nemáte závažné příznaky odpovídající potravinové alergii. Pokud se Vám nepovede testy usmlouvat, budete muset zakoupit test sami. Cena se pohybuje okolo několika tisíc. Nejznámnější je Food detective test, který v domácích podmínkách dokáže z kapky krve vyhodnotit základní potravinové intolerance.
Další možností je návštěva speciálních klinik zabývajících se reakcí těla na potraviny např. Paleo klinika v Praze. Návštěva Vás ale vyjde na mnohem vyšší částku.
- NEDOSTATEK VLÁKNINY
Vláknina je komplexní polysacharid, který by měl tvořit součást každodenního jídelníčku. Představte si střevo jako Vaše zuby, které také každodenně čistíte od zbytků potravy, usazených bakterií apod. Střevem také procházejí kilogramy potravy týdně a jeho samočistící schopnost není všespásná. Nechceme, abyste vzali kartáč a začali střevo drhnout. Bohatě postačí, když navýšíte podíl vlákniny v jídelníčku. Ona je ten „kartáč“, který střevo čistí.
http://www.all4fit.cz/magazin-blog-recepty/vlaknina/
Vlákninu dělíme na rozpustnou a nerozpustnou.
- ROZPUSTNÁ VLÁKNINA – je lepkavá hmota, která se rozpouští až v tlustém střevě za působení střevních bakterií (našemu tělu prospěšných a potřebných). Jedná se o hemicelulozu(slupky obilovin) a pektin (slupky určitých druhů ovoce – jablka, hrušky nebo luštěnin). V dodávané formě např. psyllium (semena jitrocele indického).
Rozpustná vláknina způsobuje zpomalení vyprazdňování žaludkua zajistí tak tělu čas na vstřebání všech důležitých živin. Cukry se také vstřebávají pomaleji a nedochází ke skokovým nárůstům hladiny cukru v krvi (prevence diabetu a chutí na sladké).
- NEROZPUSTNÁ VLÁKNINA – je naopak hrubá hmota, která se už podle názvu nerozpouští, ale funguje jako střevní kartáč. Jde o celulózu (slupky obilovin, ovoce, zelenina) a lignin (houby). Ve střevě nasává vodu a zvyšuje tak střevní obsah, změkčuje stolici, snižuje tlak ve střevě, zrychluje průchod stolice. Navíc na sebe váže toxické látky, což tělu ušetří práci! Všemi těmito účinky napomáhá správnému trávení, což je prevence pro vznik rakoviny tlustého střeva! Nedochází k usazování a hnití potravy.
Nedostatek vlákniny ucítíte právě pomalým trávením, trvale nafouklým břichem, které bude na pohmat tvrdé. Můžete pocítit i zvýšenou tvorbu plynů (plynatost), tím, že potrava „hnije“ a cukry kvasí ve střevě. Zaručeně se její nedostatek projeví jako zácpa nebo velmi tvrdá (bobkovitá) stolice.
Kolik vlákniny přijímat?
Odbornící uvádějí, že stačí denní příjem okolo 30 g vlákniny. Měli byste myslet na oba zdroje, tedy jak rozpustnou, tak nerozpustnou vlákninu. Do jídelníčku zařaďte zejména velké množství zeleniny, dostatek ovoce (se slupkami), otrub, ovesných vloček, celozrnné rýže nebo pečiva či těstovin. Vlákninu najdete i v pohance, oříšcích nebo luštěninách. Jako suplementaci při nedostatku vlákniny v potravě si můžete zakoupit psyllium nebo inulin.
- NEDOSTATEK VODY
Ač Vám to asi nepříjde, lidské tělo je jako nádoba, která obsahuje až 60 % vody (lišící se podle věku a množství svalů). Ženy mají vody méně díky vyššímu obsahu tuku, starší lidé taktéž, protože tolik vody nepotřebují. Voda v těle není jen pro srandu králíkům, ale zajišťuje mnoho důležitých funkcí, bez kterých se neobejdeme.
Jde o důležité rozpouštědlo pro všechny biochemické reakce probíhající v našem těle každou vteřinu.
http://www.top10list.cz/top-10-duvodu-proc-pit-vodu/
Vodu v těle dělíme do 3 kompartmentů (částí) a to:
- intracelulární (v buňkách)
- extracelulární – dělíme na: Intravaskulární (v cévách = krev ) + intersticiální (omývá buňky – tkáňový mok)
- Prostor – oční komorová voda, trávicí šťávy, likvor (mozkomíšní mok) a další.
Voda se tedy nachází v každé naší buňce a omývá je i zvenku. Tvoří základ krve, která je transportním médiem pro všechny potřebné živiny, ale i hormony a další látky.
Vraťme se k našemu problému nafouklého břichaa špatného trávení. Když potravu dostaneme do úst, projde jícnem, žaludkem a vstřebává se v tenkém střevě. Zbytky potravy se dostávají do tlustého střeva, kde se částečně voda vstřebává a nestravitelná potrava je vyloučena stolicí. Pokud je ale vody v těle málo, stolice je tuhá, málo objemná a nemá jak se posunout směremke konečníku. Zůstává ve střevě, kde způsobujezácpu. Pouhým doplněním tekutin se můžete zbavit problémů s vyprazdňováním, zní to až moc jednoduše, ale je to pravda
Vodu potřebujeme i pro správné trávení, nejen vylučování zbytků. Studie uvádějí, že na strávení 100 g masa potřebujeme vypít minimálně 80 ml vody před jídlem. Voda je důležitá právě pro vstřebání aminokyselin (rozštěpených bílkovin). Pro trávení tuků je spotřeba vody ještě větší, což pocítíte pocitem žízně po jídle. Udělejte svému tělu službu a vypijte před každým jídlem min. 1 sklenici teplé vody.
Pokud navíc jíte velké množství vlákniny, ať už z potravy nebo z doplňků, je potřeba zvýšit příjem tekutin! Aby vláknina udělala svou práci - prošla střevem nabobtnaná a nalepila na sebe toxické látky, potřebuje vodu! V opačném případě se i ona zasekne v tlustém střevě a způsobí zácpu. Ta pak koreluje s nafouklým břichem. Ne vždy platí, raději víc než míň.
POZOR: Zvláštním případem je tzv. ASCITES – volná tekutina v břiše, která vzniká patologicky při onemocnění jater (cirhóza), portální hypertenzi, srdečním selhání, velkém nedostatku bílkovin, nádorových onemocněních apod. Pokud zpozorujete progredující (zvyšující se) břicho během několika dní až týdnů,které se nezmenšuje, jděte co nejdříve k lékaři! Spousta lidí příjde za dlouhou dobu, protože ascites zamění za obyčejné nafouklé břicho nebo tuk.
POZOR: Ani s vodou to nepřehánějte a držte se doporučeného množství 30-40 ml/ kg ideální váhy. Samozřejmě při aktivnějším výdeji (cvičení) nebo v horkém počasí navyšujte příjem, ale ne nadměrně. Existují i případy intoxikace vodou, kdy právě nadmíra vody (8 a více litrů denně) způsobila smrt. Vysoký příjem vody zvýší objem krve, kterou musí srdce pořád dokola pumpovat. Dojde tak k objemovému přetížení srdce!
- NEDOSTATEK TRÁVICÍCH ENZYMŮ
Abychom potravu vstřebali, máme v tenkém střevě poslíčky, kteří nám pomáhají jednotlivé složky potravy (sacharidy,bílkoviny,tuky) štěpit na menší částice. Ty pak mohou projít střevní bariérou a dostat se do krve, která je transportuje na místo potřeby.Nejdůležitějšími enzymy jsou: lipáza (štěpí tuky na mastné kyseliny a glycerol), amyláza (štěpí sacharidy na glukozu), proteázy (štěpí bílkoviny na aminokyseliny ).
Tyto enzymy vznikají ve slinivce břišní (z exokrinní části) a transportují se jako pankreatická šťáva do duodena (dvanáctníku), kde se přidávají k trávenině (natrávené potravě jdoucí ze žaludku).
http://blog.znamylekar.cz/slinivka-brisni-tovarna-na-zdravi/
Při dnešní potravě, kterou denně jíme potřebujeme více enzymů než naši předci. Naši předci totiž jedli převážně syrovou stravu, která enzymy přímo obsahovala.Trávení začínalo už v ústech a bylo mnohem snažší. Tělo tak bylo ušetřeno produkci velkého množství trávicích enzymů. Enzymy jsou termolabilní, tudíž při vaření nebo jiné tepelné úpravě ztrácejí svou funkci v potravě a ta se stává mrtvou hmotou. Abychom ji strávili, musí naše žlázy vyprodukovat potřebné množství trávicích enzymů. Bohužel jich často vyprodukují málo - potrava se všechna netráví a hnije ve střevě. To způsobuje trávicí těžkosti, nadýmání, zácpu nebo průjem, případně i nestrávenou potravu ve stolici.
Snažte se ke každému jídlu přidávat porci zeleniny a min. 1 denně i kus ovoce. Zejména ananas, papája obsahuje hodně trávicích enzymů. Žvýkejte pomalu a soustřeďte se na jídlo, jen tak bude mít tělo čas všechno strávit. Pokud ani tohle nepomůže, máte možnost doplnit enzymy v tabletách. Informujte se u svého lékaře.
- MÁLO POHYBU
Člověk je od přírody tvor, který se neustále hýbal. Muži obstarávali potravu a celý den byli na lovu. Ženy naopak vařily, sbíraly plody a staraly se o děti. Neměli žádnou televizi, počítač, neseděli 8 hodin denně v práci. V dnešní době má většina z nás nedostatek pohybu ať už cvičíme nebo ne.
Určitě teď chcete argumentovat, že 5 krát týdně hodinu makáte ve fitku. Když si ale sečtete, kolik má týden hodin, výsledných 5 hodin ze 168 hodin není příliš. Už chápete?
Pohyb je velmi důležitým faktorem zdravého trávení.Při jeho nedostatku střeva leniví s námi a peristaltika se zhoršuje. Snažte se během dne více chodit, v kanceláři udělat každou hodinu 10 dřepů a sami poznáte rozdíl Výbornými sporty na zlepšení trávení je joga, ale i rychlá chůze nebo jízda na kole. Doma si můžete pomoci speciálními cviky, kterými podpoříte své trávení:
- Vleže na břišenatáhněte ruce podél těla. Hrudník lehce zveďněte z podložky s výdechem a s nádechem položte zpět. Ruce jsou celou dobu položené na podložce. Opakujte 5-10 krát.
- Vleže na zádech přitáhněte kolena k hrudi. Setrvejte v poloze několik vteřin a nohy položte zpět. Snažte se kolena přitáhnout co nejblíže k hrudníku, i když to zpočátku pravděpodobně nepůjde. Dýchejte zhluboka do břicha. Opakujte 5-10 krát.
- Klekněte si na zem, ramena nad dlaněmi, kyčle nad koleny. Maximálně vydechněte a při tom vtahujte břicho co nejblíž páteři. Pár vteřin vydržte a prudce nadechněte. Opakujte 5-0 krát.
http://damskajazda.webnoviny.sk/toto-je-jednoduchy-cvik-ktory-rozpusti-vase-tuky-na/
- CHYBÍ VÁM HODNÉ BAKTERIE V TLUSTÉM STŘEVĚ
Naše tělo můžeme popsat i jako aglomerát (společenství) bakterií. Většina z nich je pro nás životně důležitá, tvoří naši mikroflóru a zabraňují atakům nepřátelských bakterií. Tyto mikroorganismy se vyskytují všude - na kůži, v ústech, v trávicím systému, ale i okolo nás jich jsou miliardy. Netřeba se jich bát. Naopak si musíme uvědomit, že jsou pro nás potřebné a jejich nedostatek nám může způsobovat problémy.
http://www.vitarian.sk/clanky/vyziva/2014/probiotika-vs-prebiotikav
Ve střevech najdeme miliardy bakterií, které se podíleji na udržení imunity (obranného systému). Protože střevo je naše imunita, bariéra, která rozhoduje, co propustí do těla a co vyloučí ven. Dále se střevní mikroflóra zasluhuje o produkci některých vitamínů, zejména vitamínu K a vitamínů B. Stejně tak napomáhají trávení živin apod. Jsou našimi kamarády, společníky, které bychom si měli hýčkat.
http://www.rodinka.sk/zdravie/zdravie/vplyv-probiotik-na-travenie/
Častým užíváním antibiotik dochází k vymýcení nejen nepřátelských bakterií, způsobujících nemoc, ale i těch potřebných ve střevě. Podobný vliv má na tělo kouření, stres, nevhodná potrava plná konzervantůapod. Proto je potřebnatyto bakterie dodat tělu zpět, ať mohou dělat svou práci. Dodat je můžete ve formě PROBIOTIK (laktobacily, bifidobakterie…) . Při jejich nedostatku dochází opět k poruchám trávení, nadýmání, plynatosti.
Potrava pro bakterie se nazývá PREBIOTIKA. Jedná se o nestravitelné polysacharidy, které se v trávícím traktu neštěpí, dokud se nestanou do tlustého střeva. Právě tam si z nich probiotické bakterie vezmouvše potřebné. Pro správnou funkci střev tedy potřebujeme obojí, probiotika i prebiotika. Bez prebiotik(potravy pro bakterie) totiž probiotika (bakterie) nemají šanci přežít. Prebiotika najdete např. v inulinu, psylliu, glukanech – rozpustná vláknina. Pokud denně konzumujete dostatek ovoce, zeleniny, luštěnin, ořechů, obilovin, nemusíte je doplňovat tabletkami.
http://www.pravdaohubnutibricha.cz/probiotika-versus-prebiotika-rozumis-tomu/
Příčin nadýmání a špatného trávení je samozřejmě mnohem více, ale nebudeme všechny rozebírat. Na závěr se koukneme na to, jak si trávení trochu odlehčit a přírodně bojovat proti nafouklému bříšku.
- Před každým jídlem vypijte 2 lžičky jablečného octa ve sklenici teplé vody
- Ráno po probuzení vypijte sklenici teplé vody s ½ vymačkaného citronu. Nastartuje trávení.
- Večer rozmíchejte 2 lžičky psyllia (jitrocel indický) ve sklenici vody a zapijte další sklenicí Psyllium v těle nabobtná a zlepší trávení.
- Proti zácpě zakomponujte do jídelníčku mletá lněná semínka a úměrně navyšte příjem tekutin (jinak semínka nebudou mít efekt, fungují podobně jako psyllium)
- Omezte kávu na 2 denně + ke každé kávě vypijte sklenici vody. Kofein je známé diuretikum.
- Při poruše odchodu stolice zvyšte podíl vlákniny, zejména zeleniny a ovoce.
- Doplňujte probiotické bakterie a nezapomínejte je „krmit“ prebiotiky z potravy
- Snažte se co nejvíc hýbat. Vystupujte o zastávku dříve do práce, během směny si párkrát zadřepujte, nedovolte střevu aby zlenivělo.
- Popíjejte čaj z máty, fenyklu a heřmánku během dne.
- Omezte solení, sůl natahuje vodu do těla a způsobuje oteklost.
- Pijte dostatek vody, denně byste měli vypít 40 ml/ kg ideální váhy. Snažte se dávkovat vodu průběžně a nezatěžovat tělo doplněním litru tekutin najednou!
- Omezte náhradní sladidla, která zatěžují naše tělo a zadržují v něm vodu. Jako alternativu vyzkoušejte stévii.
- Vyhněte se nadýmavým potravinám – luštěniny, jednoduché cukry (sladkosti), sycené nápoje, květák, brokolice,česnek, cibule. Někomu způsobují problémy i brambory, mléčné výrobky a jiné specifické potraviny.
- Jezte pomalu a nepolykejte zbytečně vzduch. Stejně tak omezte žvýkačky, které podporují polykání vzduchu.
- Držte příjem bílkovin v určitých mezích. Nadmíra bílkovin způsobí, že se všechny nestráví a hnijí ve střevě. Tím se tvoří více střevních plynů – nadýmání a trávicí těžkosti.
Autor článku: Hana Bučková