Kloubní výživa Kolagen
Kloubní výživa Kolagen
Kolagen je ve vodě nerozpustná bílkovina, která je základní stavební hmotou pojivových tkání. Colagen regeneruje a chrání chrupavky, pojiva a klouby a tvoří 25–30 % všech proteinů v těle savců, ve formě kolagenních vláken je složkou mezibuněčné hmoty. Vlivem různých faktorů dochází ve vyšším věku k poklesu produkce kolagenu (hormonální změny, alkohol, stres, radiace, dehydratace, trauma atd.). Sportovci, kteří své klouby namáhají více , se zaměřují na tzv. hydrolyzovaný kolagen. Suroviny na výrobu hydrolyzovaného kolagenu jsou velmi podobné jako na výrobu želatiny. Výrobní proces a vlastnosti jsou však odlišné. Hydrolyzovaný kolagen se vyrábí enzymatickou hydrolýzou kolagenu. Vzhledem k nižší molekulovou hmotnost způsobenou kratšími peptidovými řetězci, hydrolyzovaný kolagen nevykazuje žádnou schopnost tvorby želatiny. Takový proces zpracování umožňuje našemu tělu mnohem lepší využití.